Repareren kun je leren!

Inspiratie en tips voor het repareren en upcyclen van kleding en spullen

De beenbeschermer klit niet meer

Bovenste klitteband van beenbeschermer zit los

Mijn zoon voetbalt. Dat doet hij enthousiast 2 x per week tijdens de training. Op zaterdag probeert hij met zijn team af en toe en wedstrijd te winnen. Toen hij na de training thuis ging douchen, werd ik geroepen. In zijn rechterhand het bovenste elastiek voor om zijn kuit, in zijn linkerhand de beenbeschermer. Ze zaten niet meer aan elkaar vast. “Kun je dit lijmen mam?” vroeg hij beteuterd. Ja, dat kan ik wel lijmen, maar dat heeft geen zin, want als je 3x per week flink aan het klittenband trekt, dan is het zo weer kapot. “Geef maar hier” zei ik, “ik verzin er wel wat op”.

Bovenste klitteband van beenbeschermer zit los
De bovenste klittenband is losgescheurd van de beenbeschermer

Het klittenband was aan de rand gescheurd. Het stiksel zat nog wel in de beenbeschermer, maar niet meer in het klittenband. Om het klittenband vast te zetten moest ik de gaten van de beenbeschermer hergebruiken, want het plastic is zo dik, daar ging ik geen nieuwe gaten in boren met een naald. Maar omdat het klittenband gescheurd was, was het te kort om opnieuw vast te zetten in de oude gaten.

Stukje leer achter de gescheurde klittenband
Stukje leer achter de gescheurde klittenband vastgenaaid

Gelukkig had ik nog wat stukjes nepleer liggen. Ooit gekregen en afkomstig van een interieurzaak. Altijd handig om iets extra te verstevigen.

TIP:
Als er ooit iets van een stuk stof scheurt waar je nog vaak aan trekt, bijvoorbeeld de hengsel van een tas of het lusje van een spijkerbroek. Naai dan eerst een stuk stevig nepleer achter de scheur en daarna het hengsel of het lusje weer op de goede plek. Dan krijg je het daarna bijna niet meer stuk getrokken. Een stuk zeem werkt overigens ook prima.

Met een tang trek ik de naald door de beenbeschermer
Met een tang trek ik de naald door de beenbeschermer

Met een stukje nepleer heb ik het klittenband weer iets langer gemaakt. Deze heb ik vastgezet met de naaimachine, maar dat had ook met de hand gekund. Daarna heb ik het stukje leer vastgemaakt aan de beenbeschermer. Dat ging nog knap lastig want ik kreeg de naald bijna niet door de oude gaten. Ik heb de naald door het gat gestoken, aangeduwd met een ijzeren dekseltje (misschien zou ik eens een keer een vingerhoedje aan moeten schaffen 😉 ) en aan de andere kant eruit getrokken met een tang. Heen met een rijgsteek, terug met een overhandsesteek. Daar werd het leren randje meteen mooi mee afgewerkt.

Met een overhandse steek zit het klittenband weer vast
Met een overhandse steek extra stevig vast en netjes afgewerkt

Zo, kan mijn zoon weer lekker voetballen!

Geplaatst op

in

,

door

Reacties

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *