Repareren kun je leren!

Inspiratie en tips voor het repareren en upcyclen van kleding en spullen

Een laken stoppen

gat in je laken repareren

Enkele jaren geleden overleed een tante van mijn vader. Ze had zelf geen kinderen en mijn vader heeft met zijn broers en zussen haar huis uitgeruimd. Hij kwam thuis met een hoop spullen, waaronder lakens. Deze lakens waren meerdere malen gerepareerd. Overal zaten patches en reparaties. Ik vond het echt bizar dat mijn vader deze mee naar huis genomen had. Ze leken mij meer rijp voor de vuilnisbak. Je kon toch ook gewoon nieuwe kopen?! Wat kost nou een nieuw laken??

Ondertussen weet ik wel beter en is het helemaal niet verkeerd om je laken te repareren. Hij kan nog prima mee met een patch erop, en is beter voor de aarde en het milieu om je oude laken op te lappen ipv een nieuw te kopen(*). Dus toen er een scheur in ons onderlaken zat, en later een paar kleine gaatjes in ons dekbedhoes, terwijl de rest van het laken en de hoes kwalitatief nog prima leken, heb ik deze gestopt.

Op de manier die ik vroeger van mijn moeder heb geleerd toen ze mijn vaders (geitenwollen)sokken stopte. Met een dekseltje, een naald en wat garen.

Ondertussen slaap ik alweer een paar weken onder de gerepareerde dekbedhoes. Ik was bang dat ik het heel goed zou voelen, want de gerepareerde gaatjes zitten precies bij mijn gezicht. Maar weet je? Ik merk er helemaal niks van. Waar ik me al tijden stoorde aan de gaatjes, vallen deze reparaties mij helemaal niet op. Ik ben echt blij dat ik ze gerepareerd heb en we weer een paar jaar met deze hoes vooruit kunnen!

Wil je weten hoe je een laken moet stoppen? Kijk dan op Hoe stop je een kledingstuk, handschoenen of lakens? of bekijk het filmpje!

(*) Gebaseerd op de impact van een spijkerbroek, uit het boek De verborgen impact van Babette Porcelijn

Geplaatst op

in

,

door

Reacties

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *