Repareren kun je leren!

Inspiratie en tips voor het repareren en upcyclen van kleding en spullen

Een scheurtje in de kruis van je spijkerbroek onzichtbaar repareren

Repareer een gat in je spijkerbroek

“Hela, er zit een gat in je spijkerbroek” zei ik, tegen mijn vriend terwijl hij op de bank tv lag te kijken. Hij baalde want deze broek zat zo fijn. Of ik dit kon repareren. Natuurlijk kan ik dat! En dan ook nog wel zo dat je het nauwelijks ziet als je hem aan hebt. Hieronder een uiteenzetting van de reparatie. Zodat jij het ook kunt. Je hebt er wel een naaimachine voor nodig. Weet je niet hoe je die moet gebruiken? Meld je dan aan voor een beginnerscursus naaien.

Meet de scheur op, houdt rekening met de slijtage aan begin en eind van de scheur

Meet de scheur in je spijkerbroek op. Kijk hierbij goed naar het begin en einde van de scheur. Je ziet hier slijtage, neem dat mee in de reparatie, anders scheurt het zo weer kapot.

Knip een stukje stof iets groter dan je scheur

Knip daarna een lapje, bijvoorbeeld uit een oude spijkerbroek of uit een oud laken, dat iets groter is dan de scheur. Dit lapje mag niet van rekstof zijn.

Zet het lapje met speldjes vast

Draai vervolgens de spijkerbroek binnenste buiten en zet het lapje over de scheur heen vast met speldjes. Draai de spijkerbroek met het gespelde lapje weer naar de goede kant. Let op dat je speldjes blijven zitten en dat je jezelf niet prikt.

Zoek nu een klosje garen die dicht bij de kleur van de spijkerbroek komt. In dit geval heb ik gekozen voor blauw, maar vaak zoek ik ook tussen de grijze klosjes. Grijs valt vaak minder op, dan blauw dat niet de juiste blauw is.

Zoek dezelfde kleur garen
Gebruik niet het hele klosje om de kleur te vergelijken, maar pak een draadje van het klosje en leg dat op de stof.

Naai over de scheur (en het lapje) met een stikkende zigzag-steek. Naai rondom de zigzag met een rechte steek het lapje vast. Dat hoeft niet heel precies, want het lapje is vrij ruim geknipt. Zolang je binnen de zichtbare speldjes blijft komt het wel goed. Naai zoveel mogelijk in de bestaande naden van de broek, zo valt het het minste op.
Let op dat je niet met je naaimachinenaald op een speldje terecht komt, want dan breekt deze af.

Zo ziet het vastgestikte lapje er aan de binnenkant van de broek uit.

Verwijder de speldjes. Als het lapje erg groot is, dan kun je het evenuteel een beetje afknippen. Let daarbij wel op dat je ongeveer een cm van de naad wegblijft. Doe je dat niet, dan heb je kans dat het lapje bij veel rafelen los gaat zitten. In bovenstaande foto zie je hoe het vastgestikte lapje er bij mij uitziet. Ik heb het niet afgeknipt. Om te voorkomen dat het gaat rafelen is het goed om de randjes van het lapje af te werken met een zigzag of lock-steek.

Het eindresultaat van de gerepareerde scheur in het kruis van de spijkerbroek

En dit is het resultaat. Daar zie je echt niets meer van wanneer je de broek aan hebt. Tenzij iemand misschien echt extreem naar je billen loopt te staren 😉

Geplaatst op

in

door

Reacties

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *