Repareren kun je leren!

Inspiratie en tips voor het repareren en upcyclen van kleding en spullen

Een stripboek met losse bladzijdes

Losse bladzijdes in stripboek

Als stripboekliefhebber is er niets erger dan een stripboek met losse bladzijdes. En zonde want je leest hem minder snel en er raken sneller bladzijdes kwijt. Voor mijn kinderen was het vooral irritant dat de bladzijdes de hele tijd ‘spontaan’ in de verkeerde volgorde lagen. Gelukkig kun je een stripboek nog prima redden en zijn oorspronkelijke glorie herstellen.

Voor het repareren van een stripboek met losse bladzijdes heb je het volgende nodig:

  • Ijzeren liniaal
  • Snijmes
  • Snijmat
  • Lijm
  • Kwastje
  • Twee latjes of stevige stukken karton, iets breder dan het stripboek
  • Een lijmklem of zware spullen om alles tussen te klemmen tijdens het drogen

Lijmen bij slechts een paar losse bladzijdes

Wanneer er slechts een paar bladzijdes loszitten, breng dan met een kwastje lijm aan op de plekken waar pagina’s loszitten. Zorg ervoor dat je niet teveel lijm gebruikt om te voorkomen dat de bladzijdes aan elkaar blijven plakken. Nadat je de lijm hebt aangebracht, druk je voorzichtig de losse pagina’s weer op hun plaats. Zorg ervoor dat ze goed uitgelijnd zijn met de rest van het boek.

Lijmen bij veel losse bladzijdes

Wanneer er veel bladzijdes los zitten, haal dan de kaft heel voorzichtig van de bladzijdes af. Leg de bladzijdes op de juiste volgorde. Zorg ervoor dat alle bladzijdes aan de buitenranden gelijk op elkaar liggen. Houdt de ijzeren liniaal vlak langs de oude lijmrand, en snijdt de lijmrand voorzichtig van de bladzijdes af.

Oude lijm wegsnijden
Zit er veel oude lijm? Snijd de oude lijmlaag weg

Leg de bladzijdes op elkaar en breng een dunne, gelijkmatige laag lijm aan op de lijmrand. Gebruik een kwastje of tandenstoker om de lijm gelijkmatig te verdelen. Wees voorzichtig en vermijd het aanbrengen van te veel lijm, om te voorkomen dat de bladzijdes aan elkaar vast blijven plakken.

Klem de gelijmde pagina’s

Leg het gerepareerde stripboek tussen de twee latjes of stukken karton om het te beschermen. Zit er lijm op de buitenste bladzijdes? Leg er dan eventueel nog een extra papiertje tussen zodat het boek niet aan de latjes blijft plakken. Plaats vervolgens een houtklem, of zet iets zwaars op de latjes om het stripboek te klemmen. Dit helpt de pagina’s op hun plaats te houden terwijl de lijm droogt.

Bladzijdes tussen latjes klemmen
Klem de bladzijdes tussen twee latjes in met een lijmklem, of zet er iets zwaars op

Laat het stripboek volledig drogen. Afhankelijk van de lijm die je gebruikt kan dit enkele uren tot een dag duren. Zorg ervoor dat het stripboek volledig droog is voordat je het uit de klem haalt.

Zodra de lijm volledig droog is, haal je het stripboek voorzichtig uit de pers en controleer je of de pagina’s stevig op hun plaats zitten. Blader door het boek en zorg ervoor dat alle pagina’s goed vastzitten en niet meer loskomen.

Kaft weer vastlijmen

Had je de kaft verwijderd? Dan kun je deze nu vastlijmen. Breng een dunne gelijkmatige laag lijm aan op de lijmrand van de kaft. Druk de gelijmde bladzijdes stevig op de lijmrand en klem hem nogmaals tussen de latjes of kartonnen in.

Laat de kaft volledig drogen alvorens je hem uit de klem haalt.

Klaar!

Stripboek gerepareerd

Je stripboek is weer klaar voor gebruik. En alhoewel het repareren van een stripboek met losse bladzijdes een tijdrovende klus is, is het ook een lonende klus. Met de juiste benodigdheden en zorgvuldigheid kun je je favoriete stripboek weer in goede staat herstellen. Tijd om weer te genieten van je geliefde stripverhaal zonder je zorgen te maken over losse pagina’s.

Let op!

Zorg ervoor dat je altijd voorzichtig bent bij het repareren van een stripboek, vooral als het oud of waardevol is. Als je twijfelt over het reparatieproces, is het raadzaam om professioneel advies in te winnen of de hulp in te schakelen van een ervaren restaurateur.

Geplaatst op

in

door

Reacties

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *