Repareren kun je leren!

Inspiratie en tips voor het repareren en upcyclen van kleding en spullen

Gastblog – Mijn eerste poging tot het repareren van een gat in mijn spijkerbroek

Broek alle kanten op kapot gescheurd

Geïnspireerd door Repareren kun je leren heb ik geprobeerd een van mijn vele spijkerbroeken met een gat in de knie te repareren. Ik dacht ik begin met een niet al te groot gat om te maken, maar achteraf was het toch lastig omdat het een scheur was in horizontale en verticale richting (kruisvorm). Ik wilde eerst de broek met het naaimachine maken door middel van een stukje spijkerstof achter het gat te bevestigen. Maar toen ik deze vast had gemaakt met spelden, kwam ik erachter dat ik de broekspijp niet door het naaimachine kon halen zonder de voor en achterkant van de broekspijp aan elkaar te naaien.


Dus maar met de hand genaaid.

Van binnenuit, met de hand


Eerst ben ik begonnen aan de buitenkant, maar al snel zag ik dat de steken aan de binnenkant er mooier uitzagen, dan de buitenkant. Dus alle steken er weer uit en vanuit de binnenkant dicht genaaid. Ik ben vanuit alle vier de richtingen naar binnen gaan werken en toen deze vier scheuren dicht waren, kon ik het gat in het midden beter bij elkaar krijgen.

Alle richtingen eerst maar vanaf de zijkanten dichtgenaaid

Het plan was om ook nog een zigzag steek door alle draden halen (een soort van stoppen), maar eigenlijk was ie zo prima in orde.


Het eindresultaat is beter dan ik verwachtte. Het was een hele klus, maar ik heb het in een paar etappes gedaan en op een gegeven moment werkte het zelfs meditatief haha. Ik had niet gedacht dat ik het zo leuk zou vinden én het geeft me ook een goed gevoel omdat deze broek verder prima in orde was.

Broek met dubbele scheur gerepareerd
Het eindresultaat!

Maar toen kwam het: toen ik de broek wilde passen, ging ie nog maar net aan, hahaha. Blijkbaar heeft ie zo lang in de kast gelegen, dat ie een beetje te strak is geworden. Maar dat komt ook weer goed. Dat wordt de volgende uitdaging 🙂

Geplaatst op

in

door

Reacties

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *