Repareren kun je leren!

Inspiratie en tips voor het repareren en upcyclen van kleding en spullen

Het lelijke stiefzusje van de kringloop krijgt een tweede leven

Mandje met gerepareerde scheur

Ik had een mandje nodig. Om alle kleine spelletjes in de kast in te verzamelen, zodat de kast er wat opgeruimder uitzag en we de kleine spelletjes makkelijker terug kunnen vinden. Dus ik toog naar de kringloop met de maten ‘ongeveer zo groot’ van een mandje of bakje onder mijn arm. Daar vond ik twee mandjes. Ze waren precies hetzelfde. Het ene was iets duurder dan het andere. Na een korte inspectie zag ik dat de rand gescheurd was. Ik zette het mandje alweer terug op zijn plek, toen ik me bedacht dat waarschinlijk niemand dit mandje gaat kopen. Eigenlijk al wonderbaarlijk dat het er stond, want ook bij de kringloop zijn ze volgens mij selectief in wat ze wel en niet in de winkel zetten.

Dus ik nam dit mandje mee naar huis, trok de dop de componentenlijm en heb hem gerepareerd.

Vroeger repareerde ik dit soort scheuren door lijm in de scheur zelf te smeren. Dat doe ik nu nog steeds, maar ik heb geleerd dat alleen lijm in de scheur niet genoeg is. Het heeft meer versteviging nodig. Dus ik knip tegenwoordig van plat plastic rondjes of ovaaltjes en gebruik die als pleister over de scheur. Zodat de lijm meer houvast heeft rondom de scheur zelf. Hieronder lees je hoe dat werkt. Of kijk, helemaal onderaan deze pagina, het youtube filmpje!

1. Regel een pleister

Zorg eerst dat je een ‘pleister’ hebt om de scheur mee te verstevigen. De pleister maak je van een stukje plat plastic. Ik gebruik hierzelf oude bakjes van tomaten of druiven voor. Hier zitten vaak platte zij- of onderkanten in waar je prima een paar kleine strookjes uit kunt halen. En deze bakjes zijn doorzichtig waardoor de pleister niet zo opvalt in het eindresultaat.

2. Knip de pleister in een ronde vorm

Knip ovaaltjes of rondjes uit het plastic. Dit doe je omdat de hoekjes van een vierkant of rechthoek niet altijd evenveel lijm krijgen en dan makkelijk los te peuteren zijn. Dan heb je een loszittend hoekje dat snel ergens achter blijft haken. En daardoor raakt de pleister sneller los.

Plastic ovaaltjes op de scheur gelijmd
Ovale ‘pleisters’ op de scheur

3. Smeer de scheur en de pleister(s) goed in met lijm

Meng twee-componentenlijm (bijvoorbeeld in het dekseltje van het bakje waar je de pleisters zojuist uit hebt geknipt), en smeer de scheur in met lijm. Smeer vervolgens de pleisters goed in met lijm

4. Lijm de pleisters op de scheur

Lijm de pleisters op de scheur. Druk ze aan op de hechtingplaatsen naast de scheur en beweeg hem, met lijm en al, even goed heen en weer zodat de lijm, op zowel de pleister, als de hechtingplaats, goed verdeeld wordt.

5. Klem de pleisters vast

Klem de pleisters nu goed stevig vast. Dit kun je doen met een elastiek, plakband, een zwaar voorwerp, wasknijpers, een houtklem of wat er dan maar tot je beschikking is. Ik gebruik zelf vaak een combinatie van al dit soort dingen. Afhankelijk van het voorwerp dat je lijmt werkt het een beter dan het ander. Bij het mandje heb ik geklemd met wasknijpers en een klem van een oud klembord. Dat bord heb ik niet meer, maar de klemmen die erop zaten wel, die zijn enorm sterk en klemmen altijd goed.

Klem op de lijm om ze goed aan te drukken
Klem op de scheur en pleisters met een stukje papier ertussen

Tip 1

Zorg er voor dat de klemmen niet aan de lijm vast blijven zitten die krijg je bijna niet meer los. Stop een papieren zakdoekje of wat wc-papier tussen de pleisters / mandje en de klem. Dat kun je er na het drogen eventueel met water afwassen als het echt niet los te krijgen is.

Tip 2

Als je er met je klem niet zo goed bij kunt, dan kan het helpen iets extra’s tussen je pleister of voorwerp en de klem te gebruiken.

6. Drogen

En dan is het alleen nog een kwestie van laten drogen.

7. Klemmen eraf

Na de droogtijd mogen alle klemmen eraf. En als het goed is dan zit de scheur weer dichtgelijmd en is je product weer klaar voor gebruik!

Kijk hieronder het hele filmpje van de mandreparatie!

Geplaatst op

in

,

door

Reacties

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *