Repareren kun je leren!

Inspiratie en tips voor het repareren en upcyclen van kleding en spullen

Een glijder maken met een tweedehandsje

Schaats uit elkaar geschroeft

Nieuwe spullen schaf ik het liefste tweedehands aan, dan hoeven de grondstoffen die gebruikt zijn niet opnieuw gedolven te worden. Maar soms gaat dat niet goed. Dan maak je een uitglijder. Zo had ik verstelbare schaatsen maat 38/41 gekocht via Marktpaats. Helaas bleken ze niet te verstellen.

In eerste instantie was heel blij met mijn aankoop. Met opgroeiende kinderen en kwakkelende winters is het fijn dat je een paar jaar met schaatsen kunt doen. En verstelbare schaatsen in een grotere maat vindt je niet zo veel tweedehands. Omdat ze in het dorp van mijn ouders verkocht werden, heeft mijn vader ze, heel lief, voor mij opgehaald.

Ik nam de schaatsen van mijn ouders mee naar huis, en bekeek ze nog eens goed. Ik baalde. Ze bleken ze niet te werken. De ene schaats bleef in maat 41 steken. De knop waarmee je hem naar andere maten kon schuiven, was zo ver ingedrukt, dat hij niet meer naar buiten kwam. Hij zat zo vast dat ik het er ook niet met een scherp voorwerp uit kon prutsen. En de andere schaats schoof gewoon lekker flexibel heen en weer van maat 38 naar 41. Zonder gebruik van de knop. Wat de een te weinig had, had de ander te veel.

Schaats met ingedrukte knop die niet meer omhoog komt
Schaats met ‘push’knop die niet meer in te drukken is

Maar ik had ze al aangeschaft. En er staan er maar weinig tweedehands te koop. En ik had er €20 voor betaald, wat ik nog best veel geld vond. Dus ik draaide de schaatsen om en om in mijn hand en besloot ze op goed geluk open te schroeven. Ik kon ze weggooien, of kijken of ik er wat mee kon. Met een schroevendraaier in de hand en wat wilskracht begon ik met het open schroeven van de binnenkant.

Daar zag ik de knop wel goed zitten, maar ik kon er niet bij. Dus ook de schaats er vanaf geschroeft. Daar had ik iets meer spierballen voor nodig, maar toen kon ik zien hoe de schaats in elkaar zat. En was de schaats ook snel gerepareerd. Achter de blauwe pin zit een veer die de pin weer naar buiten duwt. De pin was versprongen en lag horizontaal niks te doen. Nadat ik hem weer terug had geplaatst werkte het verstellen van de maat weer als een tierelier.

Knop met veer zodat de knop weer terugspringt
De springveer zit weer op de goede plek! We kunnen de knop weer indrukken 🙂

De schaats kon weer in elkaar gezet worden. Dat was bij het vastmaken van de schaats aan de schoen nog makkelijk, maar in de schaats zelf hoorde ook twee schroeven. En dan hield ik nog een dingetje over dat uit de schaats viel, maar ik er niet uit had gedraaid. Ik had geen idee waar dat dingetje hoorde. Gelukkig had ik nog een schaats. Kon ik mooi even kijken hoe het in elkaar hoorde. Nadat ik daar iets voorzichtiger de schroeven los had gedraaid, zag ik waar het dingetje in deze schaats zat. Beide schaatsen konden weer in elkaar. De eerste schaats kon weer netjes van maat 38 naar 41 met gebruik van de pin. En de tweede schaats, die te flexibel heen en weer ging, bleek er een schroef niet stevig genoeg vast te zitten. Dat was echt een kippetje-eitje reparatie.

Tips voor een reparatie:

  • Schroef je iets uit elkaar? Let dan goed op hoe je het uit elkaar haalt, zodat je het ook weer in elkaar kunt zetten. Maak eventueel foto’s voordat je de schroef eruit haalt
  • Als een schroef blijft ronddraaien dan zit de schroef aan de andere kant wellicht zo vast dat hij meedraait. Dan kun je draaien tot je een ons weegt maar komt hij nog niet los. Zet in beide schroeven een schroevendraaier of houdt een bout vast met een tang, en draai dan een schroef los terwijl je het andere stil houdt met de schroevendraaier of tang. Dan komt de schroef na wat spierballengeweld vanzelf weer los.
Twee schroeven draaien elkaar aan, als je ze beide vasthoudt kun je er een losdraaien

Heb jij nog tips waar je rekening mee kunt houden bij een dappere ontleding reparatie? Ik hoor ze heel graag!

Geplaatst op

in

,

door

Reacties

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *