Repareren kun je leren!

Inspiratie en tips voor het repareren en upcyclen van kleding en spullen

Hoe je een speelgoed vliegtuig repareert door hem te slopen

Houten vliegtuigje met missend rechterwiel

Tijdens het sorteren van bijvulmateriaal voor de Schoenendoosactie kwam ik dit mooie vliegtuigje tegen. Handgemaakt! Helaas miste er een wiel. Maar dat… kunnen we repareren! Om dat goed te kunnen doen moet hij wel eerst een beetje gesloopt worden.

Er zijn bij een reparatie altijd verschillende opties. Je kunt het repareren en het zo veel mogelijk in originele staat terug proberen te krijgen, maar je kunt het ook veranderen. En bij dit vliegtuigje heb ik er voor gekozen om het een beetje te veranderen. Ik wilde er niet teveel tijd aan kwijt zijn en een nieuw wiel maken had me meer tijd gekost dan ik er voor over had. Het is altijd een beetje wikken en wegen: hoeveel moeite steek je in iets en hoeveel waarde komt daar dan uit?

In dit geval vond ik de moeite van het maken van een nieuw wiel niet opwegen tegen de waarde. Voor een kind zal het niet veel uitmaken of er een nieuw wiel onder zit, of helemaal geen wielen. Als je niet weet dat er iets zat, zul je het ook niet missen. Ik heb er daarom voor gekozen om de overige 2 wielen van het vliegtuig te verwijderen. Dat ging vrij gemakkelijk met een knijptang wat gewiebel.

Het verwijderen van 1 wiel veroorzaakte een gat in de vleugel. Dat kon gelukkig makkelijk gerepareerd worden door een stukje van het wiel terug te plaatsen. Ik heb ooit op een beurs een schaar gekocht waarmee je alles kunt knippen. Ook kleine stukjes hout (en ijzerdraad). Dat scheelde me weer wat gezaag. Wellicht was het ook nog wel te knippen met een nijptang

Na wat vijlen en schuren hadden de vleugels lelijke schuurplekken. Gelukkig kun je dat vrij makkelijk verminderen door het hout te oliën. Als het hout niet geschilderd is dan is oliënsowieso een mooie methode om hout te conserveren. Het is verstandig om dat oliën af en toe te herhalen. Dat kan natuurlijk met een bepaalde frequentie, maar ik doe het meestal gewoon als het hout weer dof wordt. Net als dat ik mijn planten water geef als ze slap gaan hangen. Het is misschien niet het beste voor het hout of de plant, maar het is wel effectief 🙂

Wil je weten hoe het vliegtuigje precies gesloopt en gerepareerd is? Kijk dan hieronder het filmpje.

Geplaatst op

in

, ,

door

Reacties

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *