Repareren kun je leren!

Inspiratie en tips voor het repareren en upcyclen van kleding en spullen

Past een spelbord niet in je kast? Zaag het doormidden en zet het weer in elkaar met een fietsband!

Van twee halve damborden naar één heel dambord, met behulp van een fietsenband

Voor de schoenendoosactie kregen we een dambord. Een hartstikke mooi, houten dambord. Maar helaas paste het niet in een schoenendoos, het was te breed. Dus ik nam het mee naar huis, om te kijken of ik er toch nog wat van kon maken. En toen ik thuis goed ging kijken, bleek het ook niet in de kast te passen. “Daar moeten toch meer mensen last van hebben?” dacht ik bij mezelf. En daarom deze blog. Om alle mensen met een niet passend, houten spelbord, te helpen om het weer te laten passen.

Ik vroeg mijn vader allereerst om het dambord door midden te zagen. Hij heeft een machine, dat gaat mooier en rechter dan wanneer ik het met de hand doe. Daarna vroeg ik hem om een stuk fietsband. Mijn vader bewaard alles, dus dat had hij nog wel een stukje. Ik heb mijn 2-componentenlijm gepakt en een roerstokje en het bord weer aan elkaar vast gemaakt.

Benodigdheden: Doorgezaagd dambord, een stuk fietsband, twee componentenlijm en een roerstaafje
Dambord, fietsband, lijm en een roerstokje

Allereest heb ik gemeten hoelang de fietsband moest zijn en er een stuk afgeknipt. Het komt niet zo heel nauw. Zolang hij maar niet uitsteekt. Ik heb ervoor gekozen om hem ongeveer 5 cm van de rand af te houden. Daarna heb ik de fietsband ingesmeerd met de twee componentenlijm. Dat doe je bij componentenlijm door het goed te mengen. Met het roerstaafje heb ik vervolgens de fietsband ingesmuurd zoals je plamuur op een muur smeert: zoveel mogelijk gelijke hoeveelheid lijm op alle plekken.

Fietsband ingesmeerd met lijm
Fietsband ingesmeerd met lijm

Ik legde vervolgens de twee delen van het dambord tegen elkaar aan, met de onderkant naar boven. Daar plakte ik de fietsband bovenop. Met de grootste ronding van de band precies in het midden. Helaas bleef de fietsband niet goed zitten. Een fietsband is rond. Ik had de band opengeknipt over de kleinste ronding. Dit kun je goed zien op het plaatje hierboven. Als je hem dan openvouwt, dan gaat hij niet recht liggen, maar kruipt het midden omhoog, omdat de grote ronding net zo kort wil worden als de kleine ronding. Ik dacht eerst nog dat het wel bleef zitten als ik er maar genoeg gewicht op zou zetten, maar daar trapte de fietsband niet in.

Fietsband plat gelegd, krult in het midden weer omhoog
Fietsband plat gelegd, krult in het midden weer omhoog

Uiteindelijk besloot ik de fietsband vanaf de korte rand naar het midden toe in te knippen. Hierdoor werd de korte ronding, met de openingen erbij, net zo lang als de grootste ronding.

Ingeknipte fietsband zodat hij plat blijft liggen
Ingeknipte fietsband

En dat werkte! Het bleef nu goed zitten. Met lijmen is het altijd goed om er wat druk te zetten op de verschillende lijmdelen. Vaak gebeurt dat met lijmklemmen, maar een pot rijst, pasta of een fles wijn werkt ook prima.

En na enige tijd drogen was het dambord klaar. Wanneer je het als spelbord neerlegt past het perfect aan elkaar. En wanneer je het dubbelvouwt dan past het in een schoenendoos, in de kast of in een laadje 🙂

Geplaatst op

in

,

door

Reacties

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *