Repareren kun je leren!

Inspiratie en tips voor het repareren en upcyclen van kleding en spullen

Stof onder het strijkijzer gesmolten

Gesmolten stof bij de kraag van een blouse

Mijn collega had een prachtige blouse van traveler stof. Dat zit heerlijk en hoef je eigenlijk niet te strijken. Maar dat had mijn collega helaas pas in de gaten toen het strijkijzer er al op stond. En een lelijke vlek achterliet op de kraag. Ze vroeg of ik nog advies had. ‘De hele kraag eraf halen’ zei ik. ‘En dan verkeerd om er weer op vast naaien. Dan valt de strijkvlek aan de onderkant en zie je het niet meer’ Er was een soort blinde paniek in haar ogen te zien. ‘Geef maar mee’ zei ik, ‘ik repareer het wel voor je’.

Wanneer er een lelijke strijkvlek in je kleding zit dan kun je dat niet meer repareren met de stof zelf. De stof is gesmolten en dat kun je niet ongedaan maken. Je kunt de stukken vervangen door andere stof of er iets overheen zetten.

blouse gesmolten kant

Omdat ook de boord en een stukje van de overslag gesmolten waren, was het omdraaien van de kraag alleen niet voldoende. Ik zocht in de kast en vond een stukje kant. Dat heb ik als proef eerst vastgespeld op de plekken waar het terecht zou komen, maar het zorgde ervoor dat de kraag een stuk dikker werd en ik vond het kant bij de kraag niet mooi. Bij de boord zag het er wel leuk uit. Dus heb ik zowel de boord als de kraag van de blouse losgehaald.

kraag en boord losgetornd

Aan de boord stikte ik het kant voorzichtig vast aan de randjes. Op de overslag is het met de hand vastgenaaid. Daarna De kraag is omgedraaid terug in de boord gestikt. zodat het gesmolten stuk stof aan de buitenkant kwam te zitten. Daarmee zat de kraag als het kant van de boord stevig vast. Omdat de kraag omvalt zie je de gesmolten stof niet meer zitten. Daarna is de boord met het kant weer op de blouse vastgezet. Het zag er netjes uit.

Het was even zoeken naar de originele knoopsgaten onder het kant, maar daarna zijn de knoopsgaten opnieuw vastgezet met het kant erbij. En de knoopjes zijn er weer opgenaaid.

blouse gerepareerd met kant

Mijn collega was dolblij, de blouse is niet alleen gerepareerd maar ook uniek en ze kan blijven genieten van het dragen ervan. Ze had hem ook weg kunnen gooien, maar door hem op deze manier te repareren voorkomen we verspilling en heeft ze een unieke blouse. Eentje die je nergens anders kunt vinden.

Geplaatst op

in

door

Reacties

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *