Repareren kun je leren!

Inspiratie en tips voor het repareren en upcyclen van kleding en spullen

Uit je broek gescheurd…? Upcyclen maar!

scheur in broek

Een tijdje geleden was mijn zus bij mij op bezoek. We waren samen aan het knutselen en ik zat op de grond om een patroon over te trekken. Toen ik voorover boog scheurde mijn broek open. We moesten er hard om lachen en toen mijn vriend vroeg waarom we lachten, boog ik expres met mijn billen naar hem toe nog wat verder voorover. Waardoor de broek nog verder uitscheurde. Hilarisch op dat moment, maar achteraf baalde ik flink want dit was nu echt niet meer onopvallend te repareren. Een litteken was onvermijdelijk.

Dus besloot ik dat ik van dat litteken maar gewoon een klein kunstwerkje moest maken. Ik koos voor een stoptechniek die in de engelse volksmond ‘Visible mending’ wordt genoemd. Volgens mij vooral populair gemaakt door de Japanners, daar noemen ze het ‘Sashiko’. Dit is de eerste keer dat ik op deze manier iets reparereer, dus het is een experiment.

Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan!

Pippi Langkous

Goed, maar hoe doe je dat dan?

Benodigdheden: versteviging, garen, een naald en spelden

Voor het zichtbaar repareren heb je borduurgaren nodig. Ik heb dat niet in huis, dus ik gebruik gewoon katoenen garen dat ik nog heb liggen. Het is wat dikker dan borduurgaren, maar werkt ook prima. Daarnaast heb je een naald, knopspelden, en een lapje om de scheur mee te verstevigen nodig. Je kunt hier ook plakvlieseline voor gebruiken en dat aan de binnenkant op de scheur strijken.

Vastgespelde scheur

Speld het lapje aan de binnenkant van de broek op de scheur.

En maak de scheur nu dicht door het garen met kleine gelijke steekjes op de broek aan te brengen. Je gebruikt hier de rechte steek voor. Het idee is om patronen te maken met de steekjes. Ik ben begonnen met het dichtmaken van de scheur met kleine steekjes. Ik wil de de verstevigende lap goed vast zetten en tegelijkertijd de scheur dicht maken. Bij de zak heb ik zo gewerkt dat de zak intact bleef. Het was lastig de steekjes heel perfect gelijkmatig te maken, dat bewaar ik voor een volgende keer :p.

De tussenstand: een dichte scheur met kleine steekjes

Toen ik klaar was vond ik het niet mooi. Het was te saai. Dus bracht ik her en der nog wat meer steekjes aan om er een echt kunstwerk van te maken.

Superblij mee!

Laat je mij weten wat jij van het eindresultaat vindt? Ik ben zelf echt supertevreden en blij dat ik mijn broek op deze manier een tweede kan geven!

Het eindresultaat

Als ik nog een keer iets zichtbaar ga repareren dan gebruik ik plakvlieseline in plaats van een lapje stof. Omdat de vlieseline tegen de stof aangeplakt wordt (met het strijkijzer), verschuift de scheur niet meer. Bij mij blijft de scheur een beetje bewegelijk na het repareren. Dat is op zich niet erg, maar ik verwacht dat de reparartie er iets netter uit had gezien wanneer ik plakvlieseline had gebruikt. Zo zie je maar, ook ik leer elke keer weer wat bij.

Geplaatst op

in

,

door

Reacties

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *