Repareren kun je leren!

Inspiratie en tips voor het repareren en upcyclen van kleding en spullen

Versleten boord van gebreide trui ontrafelt

gerafelde truiboord

De mouwboorden van een trui of vest verslijten vaak het eerst. Deze schuren over tafels en andere oppervlaktes waardoor ze er na een tijdje niet meer zo mooi uitzien. Bij een gebreide trui kunnen de boorden hierdoor rafelen. Ook bij de onderboord kan dat gebeuren. Zonde als de rest van je trui of vest er nog mooi uitziet.

gerafelde truiboord
Gerafelde truiboord

Bij machinaal gebreide truien zie je nog wel eens dat de laatste rand vastgenaaid is met garen. Wanneer het garen loslaat dan rafelt de boord langzaam los. Wat je kunt doen is de boord nog iets verder uitrafelen. Haal bij een machinaal gebreide trui het garen waarmee de laatste rij vast zit, helemaal uit de boord. Rijg de steken die loskomen door het verwijderen van het garen op een breinaald.

Ook wanneer je geen garen hebt, maar wanneer je steken wel loslaten, rijg je de losse steken zoveel mogelijk op een breinaald. Wanneer je alle losse steken op een breinaald hebt opgevangen, ga je de rest van onderste rand loshalen. Gebruik een naald, klein schaartje of een tornmesje om de steken voorzichtig los te peuteren. Elke losse steek rijg je op je breinaald.

alle steken staan op de breinaald
Alle steken staan op de breinaald

Wanneer je elke steek uit de toer los hebt gemaakt, maar het er nog erg rommelig uit ziet, dan kun het soms mooier zijn om nog een extra toer uit te halen. Wanneer je ervaren bent met breiwerk kun je de breinaald geheel verwijderen en een toer losmaken, ik doe dat nooit omdat ik dan te veel steken kwijt raak. Ik doe het liever steek voor steek. Zet hiervoor je breinaald in de steek onder de laatste steek en trek de laatste steek uit je breiwerk. Doe dat voor elke steek die voor de laatste steek komt, tot je weer bij deze laatste steek bent.

Wanneer de draad te kort is om het breiwerk af te werken, kun je nog een toer uithalen, of je pakt een ander stukje wol dat je nog hebt liggen. Let daarbij wel op dat de draad hiervan ongeveer even dik is als in je breiwerk. Vervolgens maak je opnieuw de laatste toer in je boord. Dat noemen we ‘afkanten’. Je kunt afkanten met breinaalden, met een haaknaald, met een stopnaald en er zijn vast nog meer mogelijkheden.

beginnen met afkanten
Beginnen met afkanten

Ik kant zelf het liefste af met een breinaald. Afkanten met breinaalden doe je door twee steken te breien en dan de eerst gebreide steek over de tweede heen te halen. Deze eerste steek laat je van je naald afglijden. Op je naald zit de tweede steek, dat noemen we nu de eerste steek. Je maakt een nieuwe tweede steek en je haalt de eerste steek hier weer overheen en laat hem van je naald afvallen. Dit herhaal je tot je nog maar 1 steek overhebt. De losse draad steek je door de laatste steek heen zodat deze steek in een knoopje veranderd. De losse draad verweef je in je breiwerk. En tada! Je boord is weer als nieuw!

gerepareerde boord
Gerepareerde boord, met een nieuwe draad afgekant
trui is weer als nieuw
De trui is weer als nieuw en kan weer gedragen worden. Mijn pap zal blij zijn 😉

Geplaatst op

in

door

Reacties

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *