Repareren kun je leren!

Inspiratie en tips voor het repareren en upcyclen van kleding en spullen

Waarom zou ik iets repareren als ik het voor €0,39 kan kopen?

goedkoop

Ik verbaas me nog elke keer over deze vraag. Maar hij komt wel vaak. Of dat ik helemaal blij ben met een kringloopvondst en iedereen uitgebreid lastigval met mijn enthousiasme, en iemand dan zegt: “In de winkel is het net zo duur/goedkoper”. En hoewel het helemaal waar kan zijn dat sommige items erg goedkoop zijn om nieuw te kopen, kan het om een aantal redenen toch de moeite waard zijn om deze items te repareren. Het leek mij tijd voor wat uitleg. Want het gaat mij persoonlijk zeker niet om het geld.

Milieu-impact

Ookal is een product goedkoop om nieuw te kopen, om een product te maken, worden nog steeds grondstoffen gebruikt en het creëert afval. Grondstoffen worden steeds schaarder en afvalverwerking kost energie en zorgt voor de uitstoot van broeikasgassen. (bron: milieucentraal.nl) En ookal is recyclen beter dan nieuwe producten maken, ook recyclen kost energie. Het repareren van een item kost nauwelijks energie. Het vermindert de milieu-impact van het maken van nieuwe items, of het recyclen van een kapot artikel.

Leermogelijkheid

Iets repareren kan een leermogelijkheid zijn; een kans om nieuwe vaardigheden te ontwikkelen. Dit kan ook waardevol zijn voor kinderen die, naast het leren van nieuwe vaardigheden, een gevoel van onafhankelijkheid ontwikkelen, door hun eigen speelgoed of andere voorwerpen te repareren. En je geeft ze meteen mee dat weggooien niet altijd nodig is.

Voldoening

Het repareren van je spullen is een creatief proces zijn, het kan bevredigend zijn om zelf iets te repareren. Het geeft een gevoel van voldoening, en maakt je trots op je (nieuwe) vaardigheden.

Kostenbesparend

Deze voelt misschien wat gek want sommige nieuwe producten zijn wel echt heel goedkoop. Maar ook wanneer een product super goedkoop is om nieuw te kopen, kan reparatie op de lange termijn nog steeds kosteneffectief zijn. Als je vaak goedkope producten moet vervangen, omdat de kwaliteit niet altijd goed is, kunnen de kosten na verloop van tijd in totaal nog steeds oplopen. Het kan ook zijn dat het kopen van een nieuw product goedkoop is, maar misschien hoef je maar een klein onderdeel te vervangen, alleen iets te lijmen, of heb je nog iets liggen waarmee je het kunt repareren en kost het repareren je uiteindelijk alleen wat tijd (en naar de winkel fietsen voor een nieuw product, of iets bestellen op internet, kost ook tijd).

Persoonlijke band

Je kunt een persoonlijke band hebben met een product. Misschien heeft het sentimentele waarde of vind je het item gewoon leuk. Ook dan is repareren fijner dan het vervangen door iets nieuws.

Ondersteunen lokale bedrijven

Wanneer je zelf niet zo goed bent in repareren kun je product ook laten repareren. Dat kan vaak bij lokale bedrijven die reparatieservices aanbieden. Dit kan helpen om de lokale economie te stimuleren.

Ben je niet overtuigd? En heb je echt geen zin hebt om iets te repareren, of vind je het teveel gedoe? Misschien is het dan goed om jezelf af te vragen of je het wel echt nodig hebt. Want minder spullen, minder kopen, kan ook al heel erg effectief zijn om een steentje bij te dragen aan het ‘grotere goed’: een gezonde planneet en fijne toekomst voor onze kinderen.

Geplaatst op

in

,

door

Reacties

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *